top of page

Pawsome Plantaardig!

De eerste mix-and-matchrecepten gaan al een tijdje mee. Never change a winning team, dacht ik.

En toch voelde er iets niet helemaal goed.


Dieren die zorgen voor producten die door ons als mens geconsumeerd kunnen worden, hebben niet altijd een top leven. Je kan zegen 'ja, koop dan biologisch', maar ook daarbij kan ik niet garanderen dat de dieren correct behandeld zijn geweest. In de geest van Pawsome Together (force and fear free omgaan met je hond), wil ik ook Pawsome Goodies 'force and fear free' maken. Zonder dierlijke producten is daarbij dus een heel belangrijke stap.


Daarnaast blijft het hypoallergene aspect van de koekjes van groot belang. Als ik dierlijke producten gebruik, kan ik dat niet garanderen. De dieren die de melk produceren voor yoghurt of kwark, of het dier zelf (in het geval van de tonijn), hebben uiteraard zelf ook de nodige voeding nodig om te leven. Als deze voeding bepaalde allergenen bevat, is er ook een kans dat dit doorgaat naar de dierlijke producten die geproduceerd worden. Ik weet dat Fenn hier heel slecht op kan reageren en wil daarom andere honden dit besparen.


Na veel wikken, wegen, testen, proeven en opnieuw beginnen, heb ik beslist om volledig vegan te gaan. Alle dierlijke producten worden geweerd. De koekjes zullen vanaf nu gemaakt worden met 100% plantaardige ingrediënten.


Pindakaas

Heb je 10 minuutjes? Pindakaas heeft een waslijst aan gezonde stoffen. Eerst en vooral is het hoog percentage onverzadigde vetten niet te ontkennen, maar liefst 80% van de vetten in pindakaas is onverzadigd. Onverzadigde vetten werken cholesterolverlagend, wat helpt bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Pindakaas is ook een rijke bron aan voedingsvezels. Die voedingsvezels zijn nodig voor een gezonde spijsvertering en een soepele stoelgang. Net als de onverzadigde vetten helpen ook voedingsvezels de cholesterol te verlagen. Ook het lijstje aan vitaminen en mineralen is best lang: vitamine E (remmen van verouderingsproces), vitamine B6 en zink (boost voor het imuunsysteem), magnesium (voor de botten en spierherstel), foliumzuur, ijzer, koper, calcium en vitamine A.


Kleine kanttekening, net als dat je je als mens moet beheersen met de hoeveelheid noten die je naar binnenspeelt, ook voor honden is een gematigde inname belangrijk. We willen die waslijst aan mega gezonde ingrediënten niet te niet doen met een overdosis!


Kikkererwten

De plantaardige eiwitten die in kikkererwten zitten hebben verschillende voordelen. Ze bevorderen de botgezondheid en de spierkracht. Daarnaast helpen ze ook de bloedsuikerspiegel van je hond op peil te houden, wat helpt bij het verminderen van het risico op diabetes.

Naast de eiwitten zitten er ook veel voedingsvezels in kikkererwten die de spijsvertering bevorderen en verschillende vitaminen en mineralen, waaronder magnesium en kalium die de hartgezondheid bevorderen.


Amandelkwark

Net als kikkererwten bevat amandelkwark plantaardige eiwitten met dezelfde eigenschappen. Helaas is het rijtje aan positieve eigenschappen bij plantaardige zuivel minder lang dan bij de bovenste twee ingrediënten en toch heb ik besloten om dit wel te gebruiken. Waarom dan?


De volle, romige smaak van kwark wordt nu eenmaal echt gesmaakt door honden. En om alle kwispelstaarten tevreden te stellen heb ik bewust gekozen om een lactosevrije variant te voorzien. Lactose is voor honden moeilijk te verteren. De ene hond heeft er geen problemen mee, de andere heeft een effectieve allergie. Voor velen zal het er ergens tussenin zitten en kan lactose in grote maten toch wel voor wat klachten zorgen. Vandaar: een heerlijk romige lactosevrije variant!


Maatwerk

Maatwerk blijft de grootste prioriteit. Dat wil zeggen dat alle koekjes op bestelling worden gemaakt. Geef bij je bestelling aan welke groenten en/of fruit we mogen toevoegen. Heeft je hond een allergie aan iets wat niet in de koekjes zit? Vermeld het toch bij je bestelling, zo kan ik er rekening mee houden tijdens het bakproces.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page