Wafels boordevol superkrachten voor honden? Ja hoor! Ook honden worden blij van een traktatie die net eens iets anders is.
Met dit basisrecept tover je in no time heerlijke én voedzame wafels op tafel voor je hond. Wil je er een bron van superkracht van maken, dan nodig ik je uit om de 3 andere recepten die ik hieronder deel ook te maken. Fonkelende ogen en smakgeluiden gegarandeerd!
Het basisrecept
Voor dit basisrecept heb je maar 5 ingrediënten nodig. Easy toch? Oh ja, een wafelijzer is misschien ook wel essentieel. Hoeft niets groot of duur te zijn! Ikzelf gebruikte dit wafelijzer, wat een goede temperatuurregeling heeft. Dat vind ik zelf wel handig, want afhankelijk van de versie die je maakt, kan 'vollen bak' net dat tikkeltje te hard zijn en heb je verbrandde wafels.
Maar goed, we dwalen af. Wat moet er in je winkelmandje zitten?
Bloem, bakpoeder, eieren, melk en olie. That's it! Makkelijk toch?
Nuja, er zijn veel verschillende soorten bloem, melk, olie,... Waar kies je dan uiteindelijk voor?
Bloem
Omdat het spijsverteringstelsel van een hond er eigenlijk niet op gemaakt is om granen te verteren en we ook meer en meer glutenallergieën zien bij honden (ja, ook bij mijn beagle, waar is hij niet allergisch aan?), kies ik ervoor om een graanvrij-meel te gebruiken. Boekweitmeel leent zich heel goed voor baksels, heb ik gemerkt. Het is rijk aan vezels, vitamines en mineralen én dus volledig graanvrij. Maar voel je vooral vrij om een ander soort meel te gebruiken. Amandelmeel, kikkererwtenmeel, kokosmeel, bananenmeel,... Keuze genoeg!
Bakpoeder
Bakpoeder is onvermijdelijk als je luchtige en knapperige wafels wil. De meningen op het internet zijn verdeeld over of bakpoeder al dan niet ok is voor honden om te eten. Ik verklap je alvast dit geheim: je schotelt je hond geen heel pak bakpoeder voor hé! In het basisrecept, waar je (zonder toevoegingen) ongeveer 12 wafels uit kan halen zit 1 zakje bakpoeder. Net iets meer dan 1 gram per wafels dus. Een tweede geheim: het is niet zo'n goed idee om je hond meteen 12 wafels naar binnen te laten spelen. Genieten doe je met maten!
Eieren
Om een gebonden beslag te hebben en later dus ook een wafel die niet uiteenvalt, voeg je eieren toe. Het eiwit zorgt ook voor extra luchtigheid. Wil jij liever vegan wafels bakken? Dat kan! De eieren vervang je makkelijk door 100 gram appelmoes of een rijpe banaan.
Melk
Ook hier, net als bij het bloem, heb je een ruimte keuze aan melk. Tegenwoordig kan dat zowel dierlijk als plantaardig. Ik heb in dit recept gekozen voor geitenmelk. Dat heeft zowel op vlak van vitaminen als mineralen hogere waardes. Maar, let erop, het bevat nog steeds lactose. Is je hond daarvoor gevoelig, stap je dus beter over op een plantaardig alternatief.
Olie
Kokosolie of olijfolie, het kan allebei en ik wissel ook regelmatig af. Het ene is niet beter dan het andere. Het zijn beide plantaardige vetten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Olijfolie bevat bijvoorbeeld veel omega-3 & -6 vetzuren, wat ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Kokosolie daarentegen heeft een positief effect op het metabolisme.
De cijfers
Tijd om te bakken! Met deze ingrediënten en hoeveelheden maak je een lekker basisbeslag voor wafels waar je honden van zullen smullen. Dit basisbeslag is makkelijk te pimpen tot krachtvoer, maar daar later meer over.
Voor ongeveer 12 wafels heb je de volgende ingrediënten nodig:
390 gram bloem
1 zakje (15 gram) bakpoeder
2 eieren
380 ml melk
80 gram olie
Zo bak je een overheerlijke traktatie voor je hond:
Neem een grote mengkom en voeg alle ingrediënten bij elkaar. Let op, als je kokosolie gebruikt en je verwarmt deze tot die vloeibaar is, voeg dan de eieren later toe. De warmte van de kokosolie kan ervoor zorgen dat de eieren al stollen en zo krijg je brokjes in je beslag. Door de kokosolie alvast met alle te mengen voor je de eieren toevoegt, koel je de olie af en heb je dus minder kans op omelet.
Klop het deeg door elkaar tot je een glad beslag hebt.
Verwarm je wafelijzer voor, totdat het lichtje aangeeft dat het op temperatuur is.
Vet het ijzer in (ik gebruikte de restjes kokosolie uit het schaaltje waarin ik het liet smelten) alvorens je het deeg toevoegt.
Vul het wafelijzer, maar overvul het niet. Je deeg zet uit door de warmte!
De moeilijkste stap: laat het wafelijzer dicht voor ongeveer 5 minuten. Geef het rustig de tijd om te bakken, als je het te vroeg opendoet, blijft je deeg plakken en scheurt je wafel. Een tip: let op de hoeveelheid vocht/stoom die ontsnapt tijdens het bakken. Als het mindert is het meeste vocht eruit en is je wafel bijna klaar. Afhankelijk van de kracht van je toestel kan dat tot 7 minuten duren.
Heeft je wafel een mooi goudbruine kleur, dan haal je hem uit het ijzer en laat je hem afkoelen op een rooster. Zo kan de warmte ook onderaan ontsnappen en blijft de wafel krokant.
Smullen maar!
Bewaartip
De vers gebakken wafels kan je afgesloten en buiten de koelkast tot 2 à 3 dagen bewaren. Maar wist je dat je afgebakken wafels ook perfect kan invriezen? Zo heb je altijd een lekkere snack in huis voor je vrolijke viervoeter!
Klaar om van dit basisrecept ook echte krachtpatsers te maken?
Ik heb 3 recepten voor je uitgeprobeerd en laten proeven door een heel kieskeurig testpanel. De toevoegingen aan het basisrecept zijn zorgvuldig gekozen. Elk weer met hun eigen voordelen. Heb jij een kieskeurige eter? Dan zijn deze recepten ideaal om lekker veel groenten en fruit te verbergen.
Rode biet - banaan wafel
Mix 150 gram rode biet, een rijpe banaan en een scheutje melk (de melk die je in het basisrecept gebruikt hebt) tot puree met een staafmixer. Schep dit mengsel onder het basisbeslag. Als de consistentie van het beslag te lopend geworden is, kan je wat extra meel toevoegen zodat het weer een wafelbeslag wordt. Bakken doe je op dezelfde manier als hierboven vermeldt.
Waarom rode biet?
Rode biet is een ware krachtpatser. Het is een van de meest ijzerhoudende groente en het is ook rijk aan magnesium, kalium, fosfor, vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. Dit zijn onmisbare onderdelen voor een goede vochtbalans, een gezonde bloeddruk, een goede spier- en zenuwwerking.
Waarom banaan?
Banaan bevat net als rode biet ook kalium. Daarnaast levert het ook vitamine C en B6 aan, net als een dosis belangrijke vezels. Met deze samenstelling ondersteunt banaan de hartfunctie, de spijsvertering en het immuunsysteem.
Sardientje op een bedje van boerenkoolwafel
Stoof 300 gram boerenkool met een beetje water totdat deze gaar is. Ik kocht voorgesneden boerenkool, daarbij duurde het ongeveer 12-15 minuten om gaar te stoven. Laat de boerenkool volledig afkoelen en meng deze dan onder het basisbeslag. Hou wat boerenkool over voor het afwerken. Het oog wil ook wat natuurlijk! Nadat je wafels gebakken en afgekoeld zijn, leg je er een sardientje op en sprenkel je er wat boerenkool over. 10/10 voor presentatie én smaak! (dat laatste heb ik van horen zeggen, want ik ben geen sardine-eter).
Waarom boerenkool?
Boerenkool is een bom aan antioxidanten. Dit fancy woord is een verzamelnaam voor voedingsstoffen die ervoor zorgen dat schadelijke stoffen uit ons lichaam verwijderd worden. Ze verlagen dus het risico op ziekten én helpen je lichaam gezond ouder worden.
Waarom sardine?
Vette vis, zoals een sardine, bevat veel omega-3 onverzadigde vetzuren die een positieve werking hebben op hart en bloedvaten. Het heeft dus grote voordelen om je hond wekelijks een vet visje voor te schotelen.
Blauwe bessen - framboos
Misschien minder fancy, maar niet minder lekker. Dit is eentje die je voor jezelf ook zeker kan klaar maken. (De 2 andere ook hoor, maar die zijn net wat experimenteler).
Voeg zoveel verse blauwe bessen en frambozen toe als je zelf wilt. Meng deze onder het basisbeslag en bak de wafels af. Laat ze voldoende afkoelen want de warme bessen kunnen gloeiend heet zijn.
Waarom blauwe bessen?
De antioxidanten die in blauwe bessen veelvuldig aanwezig zijn, beschermen tegen celbeschadiging, helpen het geheugen te verbeteren en bevorderen het herstel na inspanning. Daarnaast geven blauwe bessen ook een boost aan je immuunsysteem.
Waarom frambozen?
Naast de werking van de antioxidanten in frambozen, is het ook een rijke bron van aan voedingsvezels die een positieve invloed hebben op de bloedsuikerspiegel en een goede darmwerking bevorderen.
Smullen maar!
Met het basisrecept en de uitbreiding naar 3 krachtpatsers, heb je een heerlijke en voedzame snack zo op tafel getoverd. En zoals hierboven reeds vermeld, kan je de wafels makkelijk voor langere tijd in de diepvries bewaren. Zo heb je altijd een gezonde snack in huis.
Veel bak- en smulplezier!
Comments