top of page

Soms loopt het ook bij ons mis...

Gisteren hadden we collega's van Stijn over de vloer voor een bbq. Met dit heerlijke zomerweer is er niets leuker dan dat. Toch brengt het voor Fenn en Nila de nodige stress met zich mee en moest ik dus voorbereid zijn.


Eén van die voorbereidingen was ervoor zorgen dat ze op het moment dat wij aan het aperitief begonnen een snack hadden waar ze een tijdje mee bezig zijn, zodat ze niet gefrustreerd worden van al het lekkers op tafel. Ik stond dus 's morgens in de keuken om een hondenijsje te maken.


Zo'n ijsjes maak ik wel vaker. Het concept dan toch, want de ingrediënten wisselen wel al eens.

Gisteren bedacht ik dus om het ijsje zo op te bouwen in hun Zogoflex Toppl:

  • Een laagje brokjes (Glutenvrij van Farmfood)

  • Een mengeling van amandel kwark, appelmoes en KVV (Natuur en Dier Puur)

  • Wat zelfgebakken koekjes met superfoods (Best Digest, komt binnenkort in de webshop)

  • Enkele brokjes op basis van insecten (Teds)

  • Een kauwstaafje geitenhuid

Op het eerst zicht lijkt er hier niets mee aan de hand. Dat dacht ik initieel ook. Maar helaas, rond 20u begon Nila's buik tegen te sputteren. Je hoorde haar darmen rommelen en ze had last om haar ontlasting eruit te krijgen. Tegen 21u30 lukte dat wel, met veel lucht en helaas ook veel water. Er is haar duidelijk iets niet goed bevallen.


Het radartje in mijn hoofd begint overuren te maken. Wat zou ze gegeten hebben waar ze niet tegen kan, wat ze niet goed verteerd, etc. Als ik bovenstaand lijstje bekijk zijn er twee ingrediënten die ze nog niet of niet in die hoeveelheden gegeten heeft. De amandel kwark en het kauwstaafje van geitenhuid.


Welke van de twee de trigger is geweest, kan ik nu zo direct niet zeggen. Mijn eerst verdachte is de amandel kwark. Dat heeft ze al wel eens vaker gegeten. De amandel kwark mix-and-match koekjes vindt ze heerlijk. Maar dat is natuurlijk in mindere mate dan dat ze nu in het ijsje heeft gekregen.


Ben ik zeker dat het een ingrediënt van het ijsje was dat haar buik zo van slag heeft gemaakt? Nee, het kan ook iets anders geweest zijn. Toch ga ik de komende tijd die twee ingrediënten wat ik de gaten houden. Reageert haar buik nog eens als ze zoiets krijgt, dan verdwijnt dat ingrediënt helaas op de no go lijst.


En Fenn? Wel, die had nergens problemen mee en smikkelde alles lekker naar binnen wat die voorgeschoteld kreeg. Ook deze ochtend werken zijn darmen perfect!


Voeding is iets heel individueel. Wat voor de ene hond ok is, kan voor de andere hond een absolute no go zijn. Zeker in een huishouden met meerdere honden is er soms een heuse organisatie nodig. Ik heb dat gisteren weer eens aan de lijve mogen ondervinden.


Onder het motto: als je niets doet, kan je ook niets verkeerd doen. Testen testen testen is de boodschap. En al die testresultaten zorgen ervoor dat de voeding van je hond steeds beter op zijn/haar noden wordt afgestemd.


Ps: alles gaat goed met Nila. Gelukkig heb ik een hele hoop koekjes met superfoods die haar maag-darm systeem en ganse spijsvertering ondersteunen. Ze is vandaag weer haar vrolijke zelve met goede ontlasting.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page