top of page

Welke hypoallergene voeding voor honden is het beste?

Laatst kreeg ik de vraag wat ik kon aanraden als hypoallergene voeding voor honden. Een vraag die ik best vaak voorgeschoteld krijg. Een vraag waar ik helaas nooit een eenduidig antwoord op kan geven. Wie dat wel doet, stelt volgens mij niet de juiste vragen, want voeding is een van de meest complexe thema’s die er bestaan. Niet alleen bij honden. Bij dieren in het algemeen en ook bij mensen is voeding heel persoonlijk en niet zomaar 1 op 1 over te nemen.


Beginnen bij het begin

Je vermoedt dat je hond allergisch is, want je merkt dat hij jeuk heeft, vaker niest of hoest, rode of tranende ogen heeft, een piepende ademhaling heeft, regelmatig oorontstekingen heeft, een droge of schilferende huid heeft, … Ga zo maar door, de symptomen van een allergische reactie kunnen enorm breed zijn. Daarnaast kunnen ze ook plots ontstaan, of sluimerend erger worden.


Je gaat naar de dierenarts om te laten vaststellen wat het probleem is. Het antwoord dat je dan krijgt is: je hond heeft een allergie, hier is voeding die dat gaat oplossen. Euhm, hebben we niet een aantal stappen overgeslagen? Sinds wanneer is een allergie een algemene benaming en moet dat allemaal op dezelfde manier behandeld worden?


De eerste stap is inderdaad gezet, je hebt opgemerkt dat je hond ergens last van heeft en wil graag uitzoeken wat het is en hoe je het kan oplossen. De belangrijkste stap om een behandelingsplan op te stellen is op zoek gaan naar wat de allergische reactie triggert, want een voedingsallergie moet op een andere manier behandeld worden als een omgevingsallergie.


Er zijn verschillende manieren waarop je kan testen om welke allergie(ën) het gaat. Bij de dierenarts kan je om een huidtest en een bloedtest vragen. De bloedtest spreekt voor zich. Er wordt bloed geprikt bij je hond en dat wordt onderzocht in het laboratorium. Uit zo’n test kan een hele lijst aan allergieën naar boven komen, van hooikoorts, allergie voor stof of mijt tot zelfs voedingsallergieën. Helaas kan zo’n test, zeker als je alle soorten allergieën wil onderzoeken, heel erg duur worden. De dierenarts kan naast die bloedtest ook een huidtest doen. Die werkt op exact dezelfde manier als bij mensen. Er wordt een stukje huid vrijgemaakt waar verschillende stoffen worden geïnjecteerd. Afhankelijk van de reactie van de huid is er sprake van een allergie of gevoeligheid. Zo’n test kan snel uitsluitsel geven, maar aangenaam voor de hond is het niet meteen. Ook heel uitgebreid is het niet, het gaat voornamelijk om de meest voorkomende allergieën. Het kan dus zomaar zijn dat jouw hond helemaal op niets reageert bij die test.


Er is nog een andere, minder gekende of zelfs geloofde manier, de biotensor. Elke stof en elk organisme trilt op een bepaalde frequentie. Als die trillingen van het allergeen niet resoneert met de trillingsfrequentie van je hond, betekent dit dat daarop een gevoeligheid zit.


Een lange en pijnlijke zoektocht, voor Fenn en voor mij

Ik ben absoluut geen kenner van die biotensor, laat staat dat ik het zou kunnen gebruiken. Ik liet, uit pure wanhoop omdat ik maar geen vat leek te krijgen op Fenn zijn allergieën, een biotensor uitvoeren door Shiela (Sheltiespiegel). Zij heeft een uitgebreide lijst van groenten, dieren en andere allergenen bij Fenn getest. Het resultaat was confronterend. Alles wat ik dacht juist te doen, na talloze dierenartsbezoeken, bleek niet te werken voor Fenn. Eigenlijk wist ik dat ook, want zijn oorontstekingen werden maar niet beter.


Ging het na die biotensor meteen goed? Nee, dat niet. Fenn’s lijfje heeft tijd nodig gehad om zich aan te passen aan zijn nieuwe voedingspatroon en wij moesten op zoek gaan naar supplementen die hem hielpen in de ondersteuning bij de omgevingsallergieën. Want die voedingsallergieën ben je makkelijk en snel de baas, maar allergisch voor bloemen en planten, voor vlooien en voor vlooienbestrijdingsmiddelen, shampoo, huisstofmijt, antibiotica, ontwormingsmiddel? (Ja, echt waar, dit is de waslijst aan allergieën waar Fenn moet tegen opboksen.) Dat pak je niet elke aan met bepaalde voedingsmiddelen niet meer te geven.


Wat wel belangrijk is: als het lijf geen strijd moet voeren met voedingsallergieën is er een betere weerstand en huidbalans om de andere allergieën te kunnen bestrijden. En met de juiste supplementen en kruiden kan je die weerstand en huidbalans nog een extra boost geven om die andere allergieën helemaal in de kiem te smoren.


Allergie vastgesteld, en nu?

Als je weet wat de allergische reacties bij je hond triggeren, kan je de levensstijl van je hond hier ook op aanpassen. Bij voedingsallergieën is dat eigenlijk voor de hand liggend. Allergisch aan rund? Zorg er van voor dat de voeding die je hond naar binnenspeelt geen rund bevat. Als het over planten, grassen, granen en dergelijk gaat, is het al wat moeilijker. Je hond is misschien niet allergisch voor runderen, maar wel voor gras. Wat een een rund? Ja, grotendeels gras, dat wil dus zeggen dat die allergenen ook terug te vinden zijn in het rundsvlees, en dus ook in voeding die met rundsvlees gemaakt wordt. Zomaar overstappen op algemene hypoallergene voeding, doet je hond wellicht dus niet alle eer aan.


Brokken

Als je naar een dierenspeciaalzaak gaat, vliegt de hypoallergene voeding je om de oren. Ik heb van een aantal bekende merken opgezocht wat er juist allemaal in die hypoallergene voeding zit.


Royal Canin Hypoallergenic: rijstmeel, gehydrolyseerd soja-eiwit isolaat, dierlijke vetten, rijst, gehydrolyseerd gevogeltelever, bietenpulp, mineralen, sojaolie, fructo-oligosacchariden, visolie, bernagieolie, tagetes meel. Eiwitbronnen: gehydrolyseerd soja-eiwit isolaat (17,6%), gehydrolyseerd gevogeltelever (5,0%). Koolhydraatbron: rijst (48,1%).

Hill’s Prescription Diet z/d Food Sensitivities: Bijproducten van natuurlijke oorsprong, vlees en dierlijke bijproducten, oliën en vetten (visolie 0,9%), fruit, mineralen, zaden. Koolhydraatbron: Maïszetmeel. Eiwitbron: kippenleverhydrolysaat (26%).

Prins ProCare Diet Huid&Darm hypoallergeen: Gedehydreerde eend (25%), aardappelzetmeel, rijst, dierlijke vetten, aardappeleiwit (7.5%), gedroogde cichoreipulp, zalmolie, maltodextrine, dextrine, lijnzaadolie, mannan-oligosaccharide (MOS) (0.5%), kaliumchloride, inuline (bron van FOS) (0.3%), hydrolysaat van gist, zonnebloemolie

Hypoallergene hondenvoeding, brokken van grote gekende merken
voorbeelden van hypoallergene hondenbrokken

Kan jij aan de hand van deze ingrediëntenlijst exact zeggen welke allergenen hier mogelijks nog in zitten? De hoofdeiwit bron wordt vaak door soja vervangen, maar overal zit nog wel iets van dierlijke producten in. Van welke dieren? Moeilijk te achterhalen helaas.


Zijn dit slechte brokken? Dat hoor je mij niet zeggen, als je hond het er goed op doet, hoef je niet te veranderen. Maar als de huidproblemen (hopelijk) wel verminderen, maar toch aanwezig blijven, is dit nog niet de ideale brok.

Tegenwoordig zijn er heel erg veel verschillende brokken. Meer en meer komen er brokken op de markt met één specifieke eiwitbron en duidelijke benoeming van de soorten groenten en fruit die in de brok aanwezig zijn. Zo’n soort brokken, zullen je veel sneller op weg helpen bij een eliminatiedieet of als je al weet welke specifieke allergieën jouw hond heeft. (https://www.voerwijzer.com/hypoallergene-hondenbrokken-met-een-diersoort/)


Is vers vlees dan een oplossing?

Net als bij de ‘nieuwe generatie’ brokken, kan je vers vlees, of KVV, inzetten zodat je telkens maar 1 eiwitbron voert en dus perfect weet wat je hond binnenkrijgt. Bij veel KVV merken is de ingrediëntenlijst heel specifiek en weet je dus echt zeker wat je je hond allemaal voert.


Toch blijft er ook in de KVV merken een groot verschil in kwaliteit van gebruikt vlees. Dieren die in massaproductie worden gekweekt krijgen preventieve antibiotica door hun voer, wat uiteindelijk ook in het vlees terecht komt. Als je een hond hebt met een allergie voor antibiotica (hi Fenn 🤔🙈), zal die daar dus ook fel op kunnen reageren. Wat niet wil zeggen dat dat voor een andere hond geen ideaal voer kan zijn.


Ik hoor ook nog steeds mijn dierenarts zeggen: ‘ik zou dat niet doen, overstappen op vers vlees, dat is niet gemaakt voor gezelschapsdieren, daar zitten veel te veel eiwitten in. Dat is enkel geschikt voor echte werkhonden.’ Ten opzicht van brokken zit er in KVV inderdaad veel meer eiwitten, maar ook veel meer vitamines en mineralen en veel minder opvulling om tot een mooi gevormd brokje te komen.


Tegenwoordig is de vraag naar vers vlees zo groot dat de merken hun receptuur aangepast hebben naar de noden van gezelschapsdieren. Hun energieverbruik ligt beduidend lager dan de gemiddelde werkhond en dat weerspiegelt zich dus ook in de samenstelling van die KVV mixen/rollen.

voorbeelden van KVV voeding voor honden
voorbeelden van KVV voeding voor honden

Is hypoallergene voeding voor honden dus écht hypoallergeen?

Eigenlijk niet, want wat voor jouw hond hypoallergeen is, is dat voor mijn hond misschien helemaal niet.


De hypoallergene stempel wordt gedrukt op recepturen die de meest courante allergenen uitsluiten en voor veel honden met een allergie kan dat al voldoende zijn. Toch is het duidelijk dat allergie een veel complexer probleem is en dat 1 oplossing dus niet voor alle honden zal werken.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page